Brion Gysin

Inglaterra, 1916 – 1986

Poeta sonor, escriptor, pintor, performer i inventor, conegut per ser el re-descobriment de la tècnica Cut-up de Tristan Tzara.
Amic de William S. Burroughs, amb el que va compartir la seva tècnica, i que aquest va aplicar a les seves novel·les.
Innovador consumat, Gysin va escriure els “poemes de permutació”, en els quals repeteix una frase diverses vegades, però amb les paraules reagrupades en diferent ordre. Moltes d’aquestes permutacions van ser creades utilitzant un generador de seqüències a l’atzar. També va experimentar amb permutacions de cintes gravades com per exemple el “Pistol Poem”, el qual va ser creat unint els sons de l’enregistrament d’una pistola disparada a diferents distàncies. Al camp de la música va treballar extensament amb el reconegut saxofonista soprano de Jazz Steve Lacy.
Juntament amb Ian Sommerville va construir la “Dreamachine”, o màquina dels somnis, al començament de la dècada de 1960. Aquest és un dispositiu que ha de ser vist amb els ulls tancats. Consisteix en un cilindre amb una bombeta a l’interior i obertures als costats, col· locat en una plataforma que gira a 78 o 45 revolucions per minut. La velocitat de gir permet que la llum surti a través de les obertures amb una freqüència constant d’entre 8 i 13 polsos per segon. Aquest rang de freqüència correspon a les ones alfa, que són oscil·lacions elèctriques que normalment estan presents en el cervell humà quan es relaxa.
Gysin sempre ha jugat amb les paraules i les lletres com materials gràfics. Basa els seus treballs en patrons en forma de xarxa. Empra una tècnica d’impressió rudimentària, rodant un pinzell en un full de paper sobre una tela de fils de filferro, incorporant texts i fotos a les xarxes. Treballa la juxtaposició de paraula i imatge, i desenvolupa un llenguatge visual únic que combina la imatge repetida, les cal·ligrafies  (va estudiar japonès i àrab en la seva joventut), el treball basat en fotografies i collage. També juga amb l’oposició entre l’escriptura japonesa vertical i l’horitzontal de l’àrab, amb un interès per la pintura cal.ligràfica.

Anuncis

Una resposta a Brion Gysin

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s