Carlfriedrich Claus

(Alemanya, 1930-1998).

Poeta, artista, filòsof i assagista. La seva obra es va desenvolupar entre la literatura, el llenguatge i la poesia, l’art visual i sonor, la filosofia i el misticisme, incloent-hi el dibuix i el grafisme. Dominava l’alfabet ciríl·lic i l’hebreu, i s’inspirava a la Kabbala, Paracelso, la mística i les filosofies de l’Extrem Orient i la marxista. Malgrat la seva difícil situació personal, mai va amagar la seva postura com a comunista utòpic i erudit.
Ciutadà de la llavors RDA, Claus visqué molts anys en l’aïllament artístic.
Va elaborar un estil propi d’escriptura pictogràfica: els seus dibuixos, que combinen gràfics i textos a l’hora, estaven dedicats a temes filosòfics i escrits amb pinzell xinès i grafit.
A la dècada dels 60, Claus s’interessa per les imatges invertides: obres treballades per les dues cares en paper de calc, d’efecte translúcid que determinava l’obra final.
A partir de 1968 comença a fer gravats: litografies i zincografies; i a treballar en la reproducció fotogràfica i l’ampliació dels seus propis dibuixos.
És als últims anys de la seva vida que Claus experimenta amb l’abstracció.
La seva obra és molt abundant i de gran importància,  amb més de trenta exposicions individuals en els museus més significatius d’Alemanya i de l’estranger; amb multitud de premis nacionals e internacionals, i amb el reconeixement d’artistes i poetes visuals de tot el món.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s