Hannelore Baron

(Alemanya/EEUU 1926–1987)


Artista autodidacta d’origen alemany.
La seva família va fugir de l’holocaust, als EEUU.
Durant la seva vida va patir depressions periòdiques i una llarga enfermetat.

Va començar a treballar cap als 40 anys d’edat, i fins els anys 70 no va tindre  reconeixement de la crítica i els museus.
La seva obra consta de collages, dibuixos, capses i escultures, en el quals es pot apreciar un missatge de protesta social molt poètica i íntima, en desenvolupar una iconografia profundament personal: figures humanes, signes, ocells, jeroglífics, etc.. que representen la seva pròpia angoixa i la de la humanitat. Les petites dimensions de les seves obres també reforcen aquest caràcter íntim.
Per altre banda, són d’una gran qualitat abstracta, que li permet connectar amb l’art coetani més internacional: de vegades recorda l’Art Póvera.
Els primers collages de Baron, als 60, estan fets amb paper vell trencat, tinta i      aquarel·la. Més tard incorpora roba, gravats i monotips.
El 1968, comença a fer assemblatges en forma de caixa amb elements trobats, com fusta i roba de rebuig. També construeix una sèrie de caixes negres, caixes blanques i  caixes de jocs misteriosos. Amb les vores estripades i fragments de fusta trencada i envellida, la seva obra parla del pas del temps i la fragilitat de l’esperit humà. També hi trobem les influències de l’art dels indis americans, de l’art africà, de les miniatures perses o de les pàgines de l’Alcorà.

Una resposta a Hannelore Baron

  1. Retroenllaç: La próxima sessió | taller de pintura creativa

Deixa un comentari