Rosalie Gascoigne

Austràlia 1917 – 1999


És una figura important en el món de l’art australià. Fa muntatges en pla, de materials trobats a la intempèrie o les escombraries: fusta, ferro, filferro, material auto-reflectant de les senyals de trànsit, que parpellegen i brillen en la llum, caixes de begudes, en rodanxes fines, caixes grogues de Schweppes; articles domèstics, materials de construcció com ara l’estany galvanitzat o l’acer, i rodets de cable.

Aquests objectes trobats són els elements del seu paisatge personal influït per la austera natura d’Austràlia. Ella els manipula, fragmenta i repeteix per crear abstraccions dinàmiques i molt poètiques. La combinació xocant de lírica i geometria permet a l’artista explorar nombroses possibilitats amb el llenguatge i els materials, a més de treballar la representació abstracta del paisatge. El text és un altre element important del seu treball, el retalla i reorganitza per crear xarxes abstractes però evocadores de les lletres i les paraules, de vegades al.ludint als mots encreuats i a la poesia.
Poc a poc el color i el text desapareixen del seu treball, i en els seus últims anys va crear composicions meditatives de color blanc o marró terra.
La seva primera exposició seriosa va ser a l’edat de cinquanta-set anys, i va continuar fent art fins que va morir als vuitanta-dos. Era mestressa de casa, mare de tres fills, casada amb un astrònom, que finalment va trobar el seu lloc com artista.

Deixa un comentari